Colours of emotion Ar. Aditya Agrawal

Colours of emotion Ar. Aditya Agrawal unifies individualistic preferences to design twin bungalows that are independent; yet bonded by the underlying familial emotion…
When you look at the bungalow, it looks like a single entity. Yet, the twin homes of two brothers are like an umbilical cord, metaphorically tied through an entrance that opens into a common living room and parents’ room.

Colours of emotion Ar. Aditya Agrawal

Anointed with all modern amenities, each of the homes is tailored to the individual needs of the respective families. The 16000sq. ft. ground-plus-three-storey residence on a plot area of 4000 sq. ft. is designed by Indore-based Ar. Aditya Agrawal, Principal Designer and MD of OCA-Office for Contemporary Architecture. Walking the fine line between ostentatious and banal, Aditya develops the design vocabulary of this abode via a split-level typology, integrating landscape and openness into spatial planning.

Starting out with a play of materials in the exterior façade, Aditya goes on to cull disparate interiors with luxe as the underlying factor. He blends modernity with ethnicity as he carves out large wall openings covered in glass, double-height living room, bespoke dining areas, eclectically-designed bedrooms and a common unifying terrace. Each of the areas is furnished with lush textures, a vivacious yet soothing colour palette and a juxtaposition of soft contours and straight lines.

Restraint is key to the success of this interior as spaces are orchestrated with choice artefacts and works of art. Ceilings are elaborately treated – false ceilings throughout: some paneled, others multi-levelled… all set with cove lighting to add to mood settings. Different ceiling treatments add a distinct personality to each of the spaces without being in-the-face.

An intrigue factor wraps up the twin homes as a separate entrance on the ground floor directs one to the lush home theatre – a dramatically inclined space in stark contrast with the rest of the interiors. The other highlight is the connectivity with nature, which is maintained throughout the house; a raised garden flanks the living areas of these residences, accentuating the feeling of merging landscape and outdoor sitting with interiors.

Influenced equally by the forces of nature, size and geometry, this home explores the silent chemistry between internal ambience and external landscape; and the ethos of a close-knit family. Colours of emotion Ar. Aditya Agrawal

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.